Direct naar:

Let the River Flow

An Indigenous Uprising and its Legacy in Art, Ecology and Politics

€ 22,50 stuk Bestel nu!

  • reflecteert op de Álta-actie ‘Let the River Live’ en de verbinding met de huidige eco-acties van internationale kunstenaars
  • een waardevol bronnenboek over de invloeden van inheems denken op de hedendaagse politiek en de centrale plaats van kunstenaars binnen maatschappelijke veranderprocessen

Redactie: Katya García-Antón, Harald Gaski and Gunvor Guttorm
Met bijdragen van: Sebastián Calfuqueo Aliste, Matti Aikio, Ivar Bjørklund, Mari Boine, Daniela Catrileo, Carolina Caycedo, Raven Chacon, Eva Maria Fjellheim, Katya García-Antón, Harald Gaski, Gunvor Guttorm, Aslak Holmberg, Chief Arvol Looking Horse, Sofia Jannok, Rauna Kuokkanen, Wanda Nanibush, Beaska Niillas, Synnøve Persen, Katarina Pirak Sikku, Buffy Sainte-Marie, Niillas A. Somby, Paulus Utsi, Nils-Aslak Valkeapää, Magne Ove Varsi
Ontwerp: Hans Gremmen

Valiz met Office for Contemporary Art Norway (OCA), 2020 | Pb | 23,5 x 16,5 cm (h x b) | 296 blz | Engels | november 2020 |978-94-92095-79-4 | € 22,50

In de Media


‘Indigenous’, of in het Nederlands inheems of indigeen, duidt op de oorspronkelijke bewoners (en hun huidige nakomelingen) van een land of gebied. Vaak leven indigene bewoners in overeenstemming met natuurlijke cycli, met eigen culturele gebruiken en tradities, die ook hun levensonderhoud en omringende ecologie waarborgen. De specifieke gebruiken, ecologische omstandigheden, kunst en cultuur van indigenous gemeenschappen krijgen wereldwijd steeds meer aandacht, zeker ook met het oog op verantwoord omgaan met de aarde en haar natuurlijke bronnen.

Uitgangspunt van dit boek is de rebellie van de Sámi, de inheemse bewoners van het gebied Sápmi, tegen het bouwen van een dam in de Álttáeatnu-rivier aan de Noorse kant van Sápmi. Voorop in deze Áltá-actie (ca. 1978-82), getiteld ‘Let the River Live’, liepen inheemse Sámi-kunstenaars, die een brede solidariteitsbeweging wisten te mobiliseren, niet alleen in (Noord-) Scandinavië, maar met reacties van ‘indigenous’ kunstenaars van over de hele wereld.

Deze actie katapulteerde de roep naar inheemse soevereiniteit naar de voorhoede van de politiek van die tijd en groeide uit tot een onverwacht brede internationale solidariteitsbeweging, waarin inheemse kunstenaars een centrale rol speelden.

Veel belangrijke vragen die door de Áltá-actie zijn opgeworpen blijven vandaag onopgelost. Denk aan de oliepijpleidingen die Trump door het gebied van indianen wilde leggen; aan het verstoren van Australische aboriginal leefgebieden door westerse immigranten, en zo meer.

Let the River Flow bevat essentiële bijdragen voor elke discussie over hoe regeringen, kunstenaars en burgers omgaan met vraagstukken in het kader van huidige wereldwijde oproepen tot dekolonisatie en indigenisatie. Nieuwe essays van 24 vooraanstaande inheemse kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en bondgenoten, samengevoegd met belangrijke bestaande sleutelteksten, richten zich op de urgente politieke en artistieke vragen die de Áltá Action opriep, en hoe dit ‘indigenous’ kunstactivisme in het verleden en nu internationaal weerklank vond en vindt.

Let the River Flow richt zich tot lezers met interesse in dekoloniale, inheemse, solidariteits- en milieukwesties binnen de artistieke praktijken en daarbuiten.