TPL_PWTTEMPLATE_SKIP_LINK_TITLE

Jurriaan Schrofer (1926-1990) (Eng)

Graphic Designer, Pioneer of Photo Books, Art Director, Teacher, Art Manager, Environmental Artist

€ 39,90 stuk Bestel nu!

Auteur: Frederike Huygen
Ontwerp: Jaap van Triest, Karel Martens

2003, Valiz | ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Premsela/Het Nieuwe Instituut, Stichting Harten Fonds, Stichting Jurriaan Schrofer | paperback | 424 blz. | 24 x 17 cm (h x b) | Engels | ISBN 978-90-78088-70-7

Over de auteurs (pdf)


Jurriaan Schrofer (1926-1990) was een van de grafisch ontwerpers die het vak na de oorlog sterk bepaalden. Kenmerkend is dat hij zich opstelde als een regisseur. Hij nam graag de leiding, mengde zich in beleid en strategie, en manifesteerde zich als auteur en criticus. Met zijn avontuurlijke inslag, zijn licht dissidente houding en zijn intellectuele instelling riep Schrofer discussie op. Deze monografie volgt Schrofers carrière via thematische hoofdstukken: pr-drukwerk voor bedrijven, fotoboeken, werk voor culturele opdrachtgevers; reclame; ruimtelijk werk en kunstbestuur; onderwijs; letterexperimenten en kunstwerken. De verschillende genres die hij beoefende, de uiteenlopende rollen die hij speelde en de werelden waarin de altijd nieuwsgierige Schrofer zich begaf, vormen de leidraad om zijn posities en activiteiten in context te plaatsen.

Auteur en onderzoeker Frederike Huygen is kunst- en designhistorica. Zij was conservator industriële vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en schreef vele publicaties over design.
Jaap van Triest is grafisch ontwerper en met name bekend van de met Karel Martens ontworpen boeken Karel Martens, Printed Matter (1996) en Wim Crouwel – Mode en Module (1997).
Karel Martens is grafisch ontwerper en kunstenaar. Hij doceerde aan de Arnhemse kunstacademie, de Jan van Eyck Academie, en de Yale School of Art, en is mede-oprichter van de Werkplaats Typografie in Arnhem.