9789492095268 LostandLiving Cover full 72dpi 325px

Wat: Boekpresentatie en programma Lost and Living (in) Archives
Wanneer: Donderdag 14 december, 17.00–18.30 uur
Waar: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, Rotterdam
Toegang:
Met: Anner Dekker, diverse auteurs van het boek, studenten van Experimental Publishing aan het Piet Zwart Institute


Ter gelegenheid van het verschijnen van de reader Lost and Living (in) Archives —Collectively Shaping New Memories, wordt tijdens dit evenement verkend hoe documenten gecreeerd en verzameld worden, hoe systemen functioneren en niet functioneren, en hoe netwerken van mensen, bots en algoritmen veranderingen afdwingen in de manier waarop archieven gedacht en opgezet worden.
Archieven zijn collecties documenten die voor historische en culturele doeleinden, en vanwege hun bewijskracht, bewaard worden. In die hoedanigheid behoren archieven in feite tot het verleden; het zijn plaatsen die sporen bevatten van het collectieve geheugen van een natie, een volk, of een groep mensen. Digitale archieven zijn veranderd van stabiele entiteiten naar flexibele systemen, die soms aangeduid worden met de term ‘Living Archives’. Hoe heeft deze verandering onze relatie tot het verleden veranderd? Ontstaat er nieuwe ruimte voor dat wat is uitgewist, vergeten en genegeerd, en voor nieuwe herinneringen? Lost and Living (in) Archives laat zien dat archieven niet eenvoudigweg een opname, reflectie of beeld van een gebeurtenis zijn, maar dat het de gebeurtenis zelf vormgeeft en hierdoor zowel het verleden, het heden, en de toekomst beïnvloedt.
Tijdens de boekpresentatie zullen studenten van de masteropleiding Experimental Publishing aan het Piet Zwart Institute hun recente projecten tonen, met als thema het autonome archief. Er wordt met name aandacht besteed aan de functie en het functioneren van bottom-up initiatieven, community-archieven en ‘autonomous archiving’.